Thursday, June 7, 2012

awak berapa harga?



"Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin)."



perlu ke kita menilai seorang wanita itu berdasarkan taraf akademik? kalau akademik tinggi tapi perangai keji takde moral camno? dan biarpun pendidikan rendah namun tinggi keimanan nya dan sopan santun nya ada camno? rasanya yang keji tu lagi murah atau belum sedia nak kahwin sepatutnya. benda-benda macam ni lah yang buat orang lambat kahwin, kena kumpul duit beribu-riban. setakat yang termampu sudahlah. tapi bukan lah yang tiada duit atau tak stabil kewangan pun sibuk nak kahwin. kena pandai fikir lah. 

kalau i, i jenis tak kesah. mana-mana yang Azan mampu. walaupun sama-sama degree holder, tapi di mata Allah kita tetap manusia biasa tahap keimanan yang diambil kira. bak kata Azan, "hish ini semua gila, kalau nak mas kahwin 20-30 ribu boleh, tapi syaratnya tak pernah buat dosa, solehah, pandai menjaga aurat dan beriman. kalau macam tu layaklah. benda-benda macam ni lah buat orang dah tua, pandai, tak kahwin-kahwin". i dan Azan memang akan panas sikit bila cakap pasal orang yang nak mas kahwin tinggi-tinggi sampai nak buat pinjaman nak kahwin. tapi buat yang mampu tu, tak kesah lah, sebab dia kaya banyak duit.  yang i cakap ni opinion je. memang tak salah pun nak mas kahwin tinggi kalau mampu. so selamat berkahwin semua! (tibe-tibe)











4 comments:

nurul S. said...

oh munie kau boleh baca fikiran aku agaknya? hihi. for me, aku pun tak suka htran bnyk2, mcm la diri ni baik sgt nak htran bnyk2 tu T.T and menyampaaaaaah bila prmpuan2 share gmbr ni kat fb. bajet bagus. ahaha

acanmunie said...

haha, yg aku paling xleh terima tu bila hantaran dh tinggi, lelaki tu sanggup buat bank loan. pastu dah parah berhutang. x ke merana. aku ckp mcm ni pon sbb ada org pernah kena mcm tu. hewhewhe :D

nurul S. said...

bagi aku, knduri tak payah grand2. aku suka something yg nmpak mhl tp sbnrnya murah (power of diy-ing) and most important thing is our life after marriage. kalau masa kawin pun dh hutang, cmne nak hdup lpas kawin kan kan

acanmunie said...

betul2. ber-sederhana tu lgi bagus. aku suka yg bab-bab DIY tu. dah ah jimat, pastu kita boleh plan mcm apa yg kita nak. tu yg syok tu. yg penting kehidupan lepas kahwin bahagia cukup lah kannn :D