Friday, December 17, 2010

so-called-DIY


finally i got a chance to write about my so-called-DIY. so this is it, i still not good enough, and still learning by myself through the Youtube and internet. 

1- this is my first time make a long pants. or should i call a trousers? whatevah. this is fully cotton and very comfy. i make it loose at the bottom. so it can be in two ways, i can make it into tapered pants by fold it or just a baggy pants. or else, i just wear it as my pyjamas  pants :D

close up


2- actually, i add the blue paisley fabric to my b.u.m kids long-sleeve. at first, i wanna give that b.u.m. shirt to my cousins because i'm getting 'taller' yaw. that shirt just like too short for me, but i loveeee that kind of longsleeve because of the sleeve itself. i love every kind of shirts which have this kind of sleeve, thin and longgg just like in the picture. i add a elastic band on the waist, as you can see the wrinkle. i totally fall in love with that cotton paisley, i'm gonna buy it again.

3- lastly, tadaaa. i bet all of you have seen this maxi. the one that i wore to Maysaa event. yeah right, i made it. eventhough it is not perfect, hell yeah, i brave enough to wear it. the sweetest thing is, at the time azan and i come in-front to take photo with Yuna and Hana, at the first sight, Yuna eyes me ups and downs, and speak to me like this "cantiknyaaaa diaaaa.." thats enough to make me happy, eventhough i know i'm not that so cantiknyaaaa, well thats enough to make me faint. haha. btw, this maxi is made from jersey fabric and not a jersey cotton. haha.


-thats all, i'm off to sleep. goodbye it's 3.01am in the morning. 
-i'll let you know if i wanna make some DIY stuff again, just to encourage those who are interested :D

38 comments:

asya yaacob said...

munie best gile! lepas ni boleh bukak kedai ye! hehehe

maxi munie tu cantikk!!

farisha said...

haishhh munie nieeeeeeee terer nye diaaaaaaaaaaaaaa :D boleh tempah maxi dress satu kat munie ni. byk yg singkat la kalau beli. sedih T__T

btw, mmg u cantiknyaaaaaaaaaa laaa! hish tak caye plak:) lucky azan!

nurulSYAFIKA. said...

talented munie (: hee sukanyaaa
mana beli fabric eh?

and and oh, aku suka sewing jugak tp tp sewing machine takde haha so jahit pakai tgn je kesian aku ;p

annurfarhana said...

rajin gila buat sume ni

aja fuzi said...

creative gile u, i suke semua especially for the pants :) cool !

Little B. said...

seronoknya dia! i'm still on may way nk buat dress dr kain baju kurung cotton yg dah tak berapa nak pakai. tapi still on the way tak tahu berapa lama on the way. hahaha

good job ! :)

miramalek said...

huuu... suke muni pkai maxi tueee..... bukan cute tp cantik! sius tak tpu...like!

Nadhirah S. said...

woahh munie kau buat sdiri maxi tu. talented jugak kwn aku ni! :P apegi project rnway lah lps ni

acanmunie said...

asya: HAHA. thankyou asyaaaa :D kedai? oh no no, up sgt tu :D

acanmunie said...

farisha: awww, so sweet tau farisha ni :) betul-betul, maxi susah nk cri size nk fit munie, tu yang try buat sendiri tu :D alaaa, munie tak berani nk buat untuk org, takot tak perfect -___- malu nanti :D

acanmunie said...

nurulSYAFIKA: alaaa peeka, takpe weh, guna tangan pun tangan weh. tadehal, boleh jadi punya :D kau pun talented juga, nak tgok kau punya hasil juga :D

acanmunie said...

annurfarhana: minat, takleh nk wtpe lah kan. haha. kalau bosan bru rajin nk buat.

acanmunie said...

aja fuzi: aww aww, you suka eh. Thankyou aja :D

acanmunie said...

little B: haha, comel. alaaa takpe, jangan lupa buat tau, buat buat. nnti boleh i tgok :D

acanmunie said...

miramalek: ehhh miraaaa lah, haha. thankyou mira. biasa-biasa je mira :D

acanmunie said...

nadhirah S: whoahhh, tinggi imaginasi tu dira weh. runway kt bilik cukup :D

acanmunie said...

PEEKA! lupa k cakap, aku beli kain tu semua dkat kamdar je pun :D kmdar dkt rumah aku banyak choices and murah belaka :D

aisyahyusof said...

wah3, sgt cantik. nak seluar tu bole, huhu. so talented la u ni, :D

acanmunie said...

alahh biasa je aisyahhh. hee btw thankyouuuu :D

lynalike said...

jahit mesin lah kan? haha.

acanmunie said...

ye la emel, kalau takde mungkin tak larat aku nk jahit :)

anna said...

wahh..creative giler u nie..
hihi..oh, btw.. semua fabric tuh beli kat kamdar ke?wauuuuuuu..ini yang nak pegi kamdar and start macam u nie..huhu~~

acanmunie said...

anna: alaaa biasa je ni, oh yeah. kamdar tmpt i mmg banyakkkk kain best dan murah :D buatlah, nnti boleh tgok:D

lynalike said...

munie, cane nak jahit beg?

nurulSYAFIKA. said...

haha thanks munie (: sbb bgtau mana kau beli kain tu sbb slalu bila aku tanya org mesti taknak jawab, HAHA

bella dela rosa said...

nanti buat kan maxi tuk i pelisssss hehe

atiqah said...

hello acamunie,i love your maxi dress very nice..Talented

acanmunie said...

lynalike: emel, kau nk tahu ke? alaa senang je, kau boleh google or youtube. mcm aku, aku buat cara sendiri, reka je, boleh mcm-mcm jenis bag. free nnti aku try tunjuk.

acanmunie said...

peeka: wahh yeke? xpe, xpe. aku tadehal je kalau org tanya. sharing is caring:D

acanmunie said...

bella: alaaa bela, you lawa tinggi lampai, tak berani i nak buat tau, i pun bukan nye terer n perfect sangat pun. heee. segan:D

acanmunie said...

atiqah: aww aww, i lagi lagi suka semua maxi ke jubah ke ape ke nama yg you beli kt dang anum tu tau tiqa:D lawaaaaaaa sangat -____- btw, thankyou :D

acanmunie said...

kepada awak-awak yang comment tapi saya tak approve atas sbb tertentu, terima kasih :D

PUteri said...

uish...kawan i dah fofular laaa...t ne mintak sain cepat2 ni...sori laa..xpat nak on9 selalu...ni bru ad kesempatan..busy..huhu

lynalike said...

okey. haha. nak jual kat u aku sem ni. utk subject entrepreneurship. kalo x jgn arap aku nak tawu. hik3. tp sronok gak ape. lala x sabar~

acanmunie said...

lynalike: lahhhh, emel. baik lah kau jual benda lain weh, bagi aku, sumpah leceh nak buat-buat ni. dulu pun membe2 aku suruh buat beg tu untuk subjek keusahawanan tu weh, tpi aku sndri taknak, leceh weh, baik kau jual mknan ke apa, tenaga tak bnyk guna. itu pendapat aku lah. :D

acanmunie said...

put kau tolong jgn buat gempak. ayat maut tu. ape barang fofular2, geli pulak aku dengar. haha. hidup normal, dapat tambah kawan baru. HAHA.

Hanna Rabittah said...

muni!! nak order dress biru mcm munie punya tuh boleh?? meneriam tempahan tak?? heh

acanmunie said...

hanna: alaaa hanna, i takut lah. takut tak perfect. i pun memang nak try buat and jual since ada beberapa org tnya, tapiii sekarang mcm dh lambat pulak, ahad ni dh nk balik upm dah. next cuti nnti i try lah buat :D